Powering a Greener Future' is ons duurzaamheidsprogramma voor Europa en Afrika. Het bestaat uit acht tastbare toezeggingen die we in 2030 bereikt willen hebben.
Om de nieuwe doelstellingen van de Batterijenverordening van de EU te steunen, versterken we onze focus op het inzamelen van gebruikte batterijen:
Als marktleider op het gebied van kindveiligheidstechnologie zijn onze lithium-knoopcelbatterijen voorzien van een dubbele blisterverpakking, met waarschuwingssticker op de batterij en een speciale Bitrex®-coating.
In het kader van onze communicatie met belanghebbenden en onze voortdurende betrokkenheid, verplichten we onszelf om
Onze passie voor het maken van batterijen die langer meegaan, komt ook tot uiting in het terugdringen van de CO₂-uitstoot:
Voor de productie- en verpakkingslocaties in België heeft Duracell twee specifieke doelstellingen gesteld:
Elk jaar nodigen we belanghebbenden uit om deel te nemen aan onze jaarlijkse enquête over belangrijke kwesties. Zo willen we de aspecten in kaart brengen die belangrijk zijn voor onze medewerkers, klanten en leveranciers, maar ook voor wetgevers, NGO's en stichtingen. Het bedrijf neemt de antwoorden mee in de keuze voor wáár het meeste tijd, geld en energie in moet worden gestoken. Zo willen we een duurzame toekomst voor het bedrijf garanderen in Europa en Afrika, maar ook voor onze zakenpartners en belanghebbenden in het algemeen.
Dit zijn de drie belangrijkste kwesties die uit de enquête voor 2025 naar voren kwamen:
De nieuwe Batterijenverordening (EU 2023/1542) vormt een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal. Deze verordening is in augustus 2023 in werking getreden, maar de uitvoering ervan zal stapsgewijs plaatsvinden. De verordening is gericht op het bevorderen van een duurzame circulaire economie. Hierbij wordt gekeken naar de gehele levenscyclus van batterijen die in de Europese Unie worden verkocht, van de inkoop van de grondstoffen en het batterij-ontwerp, tot aan de productie, afvoer en recycling. Deze verordening geldt voor alle draagbare batterijen voor algemeen gebruik, dus ook voor ons assortiment. Meer informatie.
We hebben in de loop der jaren steeds meer vaart gezet achter onze duurzaamheidsagenda voor Europa en Afrika. In september 2023 hebben we de installatie van meer dan 8000 zonnepanelen op ons verpakkings- en logistiek centrum in het Belgische Heist-op-den-Berg afgerond. Dankzij deze en tal van andere inspanningen stoten we nu ten opzichte van 2014 80% minder CO₂ uit in onze Europese fabrieken.
Ook hebben we de plastic verpakkingen voor alkalinebatterijen teruggebracht van meer dan 200 ton (2020) tot een geprognotiseerde 13 ton (2025). Al onze kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Andere grondstoffen, zoals staal, mangaan en zink, worden voor verschillende doeleinden teruggewonnen.
Bovendien zijn we er trots op dat we het Nordic Swan-ecolabel mogen voeren voor onze AAA en AA Plus, AAA en AA Optimum batterijen die in België worden gemaakt, en voor de 9V Plus batterijen. Dit is een van de moeilijkst te verkrijgen milieucertificeringen ter wereld.
In 2023 hebben we de handen ineengeslagen met de Europese Academie voor Pediatrie, waarmee we een samenwerkingsovereenkomst van meerdere jaren zijn aangegaan. Ons gezamenlijke doel is om ouders en mensen die in de zorg werken bewuster te maken van de gevaren van het inslikken van batterijen. We hebben in dit kader ook een video en infographics gemaakt voor ouders en zorgpersoneel. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse lokale informatiecampagnes in Europa en Zuid-Afrika. Deze samenwerking is onlangs verlengd tot 2027. Meer informatie.
Samen met de European Academy of Pediatrics hebben we de #PowerSafely-campagne gelanceerd om ouders en medische zorgverleners te informeren over de risico’s van het innemen van batterijen en de daarmee samenhangende preventieve maatregelen. Hieronder vindt u per doelgroep een infographic, vertaald in 15 Europese talen.