Toezeggingen

Powering a Greener Future' is ons duurzaamheidsprogramma voor Europa en Afrika. Het bestaat uit acht tastbare toezeggingen die we in 2030 bereikt willen hebben.

Om de nieuwe doelstellingen van de Batterijenverordening van de EU te steunen, versterken we onze focus op het inzamelen van gebruikte batterijen:

  • Via gerichte consumentencampagnes willen we nog eens honderd miljoen gebruikte batterijen inzamelen.
  • Voor de batterij-labels en de 100% plasticvrije verpakking voor alkalinebatterijen willen we gerecycled materiaal gebruiken.
  • We willen 200.000 leerlingen voorlichten over duurzaamheid en (batterij-)inzameling.

Als marktleider op het gebied van kindveiligheidstechnologie zijn onze lithium-knoopcelbatterijen voorzien van een dubbele blisterverpakking, met waarschuwingssticker op de batterij en een speciale Bitrex®-coating.

  • We willen 100% van onze daarvoor relevante lithium-knoopcelbatterijen verkopen in kindveilige verpakkingen met een coating met een bittere smaakstof.

In het kader van onze communicatie met belanghebbenden en onze voortdurende betrokkenheid, verplichten we onszelf om

  • regelmatig voortgangsrapportages te delen omtrent 'Powering a Greener Future'

Onze passie voor het maken van batterijen die langer meegaan, komt ook tot uiting in het terugdringen van de CO₂-uitstoot:

  • We willen de energie-efficiëntie van de batterijen binnen ons hele assortiment met 15% verbeteren.

Voor de productie- en verpakkingslocaties in België heeft Duracell twee specifieke doelstellingen gesteld:

  • Geen stortafval
  • 100% watersuppletie

BELANGRIJKE KWESTIES VOOR BELANGHEBBENDEN

Elk jaar nodigen we belanghebbenden uit om deel te nemen aan onze jaarlijkse enquête over belangrijke kwesties. Zo willen we de aspecten in kaart brengen die belangrijk zijn voor onze medewerkers, klanten en leveranciers, maar ook voor wetgevers, NGO's en stichtingen. Het bedrijf neemt de antwoorden mee in de keuze voor wáár het meeste tijd, geld en energie in moet worden gestoken. Zo willen we een duurzame toekomst voor het bedrijf garanderen in Europa en Afrika, maar ook voor onze zakenpartners en belanghebbenden in het algemeen.

Dit zijn de drie belangrijkste kwesties die uit de enquête voor 2025 naar voren kwamen:

  1. Recyclen van batterijen en afvalbeheer – het inzamelen en recyclen van batterijen en verpakkingsmateriaal, met recyclebare en gerecyclede verpakkingen, maar ook het ontwikkelen van nieuwe methodes voor een volledig circulair economisch model voor batterijen.
  2. Klimaatverandering – de wereldwijde klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen (met name CO₂), wat leidt tot ernstige verstoringen van het weer, hogere kosten voor energie en grondstoffen, en meer regelgeving.
  3. Productkwaliteit, gebruiksduur en veiligheid – zorgen dat we de beste en meest duurzame batterijen leveren door voortdurend te innoveren.

Een overzicht van andere hoogtepunten die we hebben gedeeld met onze belanghebbenden:

Plant Manager Wim Vanaelten neemt de Factory of the Future Awards 2025-2028 in ontvangst voor de productie-installatie van Duracell voor alkalische batterijen in Aarschot en het verpakkings- en distributiecentrum in Heist-op-den-Berg. De Awards werden overhandigd door Jolyce Demely, Algemeen Directeur van Agoria Vlaanderen
Februari 2025
Bezoek van het Duracell Lead Team voor Europa en Afrika aan Batrec, Zwitserland
Juli 2024
Bezoek van Corepile aan de productiefabriek in Aarschot
'April 2024
Groepsfoto met het Duracell Lead Team van de Global Technical Organisation na een bezoek aan het Europees Parlement
Maart 2024
Bezoek van Europarlementariër Kathleen van Brempt aan de productiefabriek in Aarschot
Januari 2024
Officiële ingebruikname van de zonnepanelen op het HEI-dak, in aanwezigheid van Michael Adler, de Amerikaanse ambassadeur in België, Johan van Overveldt, de voorzitter van de budgetcommissie van het Europees Parlement, en burgemeester Jan Moons
'September 2023

EU-BATTERIJVERORDENING

Wat houdt de Batterijenverordening van de EU in?

De nieuwe Batterijenverordening (EU 2023/1542) vormt een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal. Deze verordening is in augustus 2023 in werking getreden, maar de uitvoering ervan zal stapsgewijs plaatsvinden. De verordening is gericht op het bevorderen van een duurzame circulaire economie. Hierbij wordt gekeken naar de gehele levenscyclus van batterijen die in de Europese Unie worden verkocht, van de inkoop van de grondstoffen en het batterij-ontwerp, tot aan de productie, afvoer en recycling. Deze verordening geldt voor alle draagbare batterijen voor algemeen gebruik, dus ook voor ons assortiment. Meer informatie.

DUURZAAM HANDELEN

Terugdringen van uitstoot

We hebben in de loop der jaren steeds meer vaart gezet achter onze duurzaamheidsagenda voor Europa en Afrika. In september 2023 hebben we de installatie van meer dan 8000 zonnepanelen op ons verpakkings- en logistiek centrum in het Belgische Heist-op-den-Berg afgerond. Dankzij deze en tal van andere inspanningen stoten we nu ten opzichte van 2014 80% minder CO₂ uit in onze Europese fabrieken.

Afvalvermindering en recycling

Ook hebben we de plastic verpakkingen voor alkalinebatterijen teruggebracht van meer dan 200 ton (2020) tot een geprognotiseerde 13 ton (2025). Al onze kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Andere grondstoffen, zoals staal, mangaan en zink, worden voor verschillende doeleinden teruggewonnen.

Bovendien zijn we er trots op dat we het Nordic Swan-ecolabel mogen voeren voor onze AAA en AA Plus, AAA en AA Optimum batterijen die in België worden gemaakt, en voor de 9V Plus batterijen. Dit is een van de moeilijkst te verkrijgen milieucertificeringen ter wereld.

Samenwerkingsovereenkomst met de Europese Academie voor Pediatrie

In 2023 hebben we de handen ineengeslagen met de Europese Academie voor Pediatrie, waarmee we een samenwerkingsovereenkomst van meerdere jaren zijn aangegaan. Ons gezamenlijke doel is om ouders en mensen die in de zorg werken bewuster te maken van de gevaren van het inslikken van batterijen. We hebben in dit kader ook een video en infographics gemaakt voor ouders en zorgpersoneel. Daarnaast zijn we betrokken bij diverse lokale informatiecampagnes in Europa en Zuid-Afrika. Deze samenwerking is onlangs verlengd tot 2027. Meer informatie.

Samen met de European Academy of Pediatrics hebben we de #PowerSafely-campagne gelanceerd om ouders en medische zorgverleners te informeren over de risico’s van het innemen van batterijen en de daarmee samenhangende preventieve maatregelen. Hieronder vindt u per doelgroep een infographic, vertaald in 15 Europese talen.